Hyppää sisältöön

13Yhteistyö tutkijoiden kanssa

Kuvaus

Mitä tavoitellaan?

  • Digitalisaatio, data ja tutkimus ohjaavat kehitystyötä.

Perustelut toimenpiteille:

  • Liikkumista koskevaa tietoa on paljon, mutta sen hajanaisuus hankaloittaa tiedon hyötykäyttöä. Kaikkien ikäryhmien, erityisesti pienten lasten ja ikääntyneiden, liikkumisesta ei tiedetä riittävästi.

Virallinen kuvaus

Lisätään yhteistyötä tutkijoiden kanssa. Panostetaan erityisesti pienten lasten ja ikääntyneiden ja iäkkäiden liikkumista koskevan tietoperustan vahvistamiseen.
(Liikkumisohjelman mukaan)

Tehtävät

Mitä on tehtävä?

  • Tehtävä31.12.2021

    Ikäihmisten liikunta ja liikkuminen -väestötutkimus (IKLI)

    Ikäihmisten liikunta ja liikkuminen -väestötutkimuksen päätavoitteena on mitata yli 70-vuotiaiden suomalaisten liikkumis- ja suorituskykyä sekä liikkumista, paikallaanoloa (makaaminen, istuminen ja seisominen) ja unta. Lisäksi tutkimuksessa kerätään tietoa osallistujien terveydestä, toimintakyvystä, hyvinvoinnista, elämänlaadusta, kaatumisista sekä liikkumista selittävistä ja ohjaavista tekijöistä.

    Tutkimus piti aloittaa jo keväällä 2020, mutta korona-tilanne siirsi tutkimuksen aloitusajankohtaa.

    • 2020 syksyllä IKLI-tutkimuksen mittaukset toteutettiin kotona asuville ikäihmisille.
      • Mittaukset toteutettiin loka-marraskuussa 2020 kaupungin liikuntapaikoilla korona-rajoitukset huomioiden.
      • Mittaajina toimivat kaupungin liikunnaohjaajat ja korkeakoulujeopiskelijat. Tutkimuksia koordinoi kaupungin puolelta erityissuunnittelija Hanne Munter (hanne.munter@hel.fi).
      • UKK-instituutti koulutti mittaajat ja kävi validoimassa mittauspaikat.
      • Tutkimukseen osallistui Helsingissä 168 yli 70-vuotiasta kotona-asuvaa ikäihmistä.
    • 2021 syksyllä IKLI-tutkimukseen liittyvät mittaukset toteutetaan Helsingissä kotihoidon sekä ympärivuorokautisen hoiva- ja asumispalveluiden piirissä oleville ikäihmisille.

    Lisätietoja IKLI-tutkimuksesta löytyy UKK-instituutin sivuilta tästä linkistä.

  • Tehtävä31.12.2021

    Toimi ja opi -tutkimus

    Toimi ja opi -tutkimuksessa selvitetään matemaattisten ja motoristen taitojen sekä fyysisen aktiivisuuden välisiä yhteyksiä päiväkoti-ikäisillä lapsilla. Aiempi tutkimus on osoittanut, että matemaattiset perustaidot kertovat lapsen yleisestä akateemisesta osaamisesta ja ennustavat myöhempää koulutuspolkua. Tutkimus sisältää kaksi osiota, pitkittäis- ja interventiotutkimuksen. Pitkittäistutkimuksessa seurataan kolmen vuoden ajan lapsen kehittymisen seurauksena tapahtuvia muutoksia. Tutkimukseen kuuluu kolme mittauspistettä, jotka toteutetaan syksyisin vuosina 2019-2021. Toisen mittauspisteen jälkeen osa lapsista arvotaan mukaan harjoitusryhmiin, jossa lapset pääsevät tekemään erilaisia matemaattisia ja/tai liikunnallisia tehtäviä. Interventiotutkimuksessa tarkastellaan sisällöltään erilaisten harjoittelujaksojen vaikutuksia matemaattisiin taitoihin.

    Toimi ja opi –tutkimuksen ensimmäisessä mittauspisteessä (2019 – 2020) mitattiin 3-5 –vuotiaiden helsinkiläisten päiväkotilasten fyysistä aktiivisuutta lantiolle puettavalla kiihtyvyysmittarilla (Actigraph wGT3X-BT). Lapset pitivät mittaria lantiolla seitsemän päivän ajan valveilla ollessaan. Onnistuneita mittauksia (mittari puettuna vähintään 8h/päivä, vähintään kolmena mittauspäivänä) saatiin yhteensä 233. Tulosten mukaan keskimäärin yli kolme tuntia päivässä liikkuvien osuus oli 233/233 lasta eli 100 % lapsista liikkui suositusten mukaan. Kokonaisliikkumismäärän vaihtelu lapsien välillä oli 221-488 minuuttia päivässä. Keskimäärin yli tunnin reippaasti päivittäin liikkuvien osuus oli 226/233 lasta eli 97% lapsista täytti suosituksen.

    Toimi ja opi -tutkimus on Suomen Kulttuurirahaston sekä opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama tutkimus ja se toteutetaan yhteistyössä Helsingin kaupungin kanssa. 

    Lue lisää tutkimuksesta täältä

  • Tehtävä31.12.2022

    Yhdenvertainen liikunnallinen lähiö (YLLI)

    Yhdenvertainen liikunnallinen lähiö (YLLI)” on Helsingin yliopiston maantieteilijöiden ja Jyväskylän yliopiston liikunnan yhteiskuntatieteilijöiden yhteinen hanke, joka on osa ympäristöministeriön koordinoimaa Lähiöohjelmaa 2020-2022. Hankkeessa kartoitetaan esimerkkilähiöiden Jyväskylän Huhtasuon ja Helsingin Kontulan avulla suomalaisten lähiöiden asukkaiden liikkumista ja erityisesti yhdenvertaista mahdollisuutta erilaisiin liikuntaharrastuksiin, aktiivisiin kulkumuotoihin ja liikunnalliseen elämäntapaan sekä kehitetään työkaluja liikuntapaikkojen suunnittelun tueksi.  

    Lue lisää tutkimuksesta Jyväskylän yliopiston sivuilta täältä.

  • Tehtävä31.12.2023

    Liikunnallinen elämäntapa kestävän kasvun aikaansaajana (STYLE)

    STYLE tutkii kestävän kasvun edellytyksiä arkiliikunnan edistämisen keinoin. Stylen tutkimusteemat pureutuvat muun muassa liikennejärjestelmien hallintaan ja liikkumisen edistämiseen, eri-ikäisten kansalaisten liikuntatottumuksiin, ihmisten käyttäytymisen muutoksen perimmäisiin motiiveihin ja tunteisiin sekä liikkumista edistävän infrastruktuurin ja liiketoimintamahdollisuuksien kehittämiseen.

    Tutkimuksen tavoitteena on arvioida erilaisten liikkumisen edistämiseen tähtäävien kaupunki-interventioiden vaikutuksia niiden kohteena olevien ihmisryhmien kulkutapoihin, liikkumiseen ja paikallaanoloon. Kaupunki-interventiot toteutetaan yhteiskehittämisen avulla paikallisesti neljässä kaupungissa: Helsingissä, Tampereella, Turussa ja Jyväskylässä. Muutoksia kulkutavoissa, liikkumisessa ja paikallaanolossa arvioidaan objektiivista tutkimustietoa tuottavilla liikemittareilla.

    Lue lisää tutkimuksesta täältä.  

Mitä on tehty?

  • Tehty01.11.2021

    Kaupungin henkilöstön liikkumis- ja liikuntakäyttäytymisen seuranta

    Fiilari-henkilöstökysely

    Fiilari-henkilöstökysely on Helsingin henkilöstön työhyvinvointia ja kaupungin uudistumista mittaava kysely. Fiilari tehdään vuorovuosin Kunta10-kyselyn kanssa.

    Kunta10-tutkimus, Työterveyslaitos

    Kunta10-tutkimus on kunta-alan työntekijöille suunnattu, kahden vuoden välein toteutettava kysely, jossa selvitetään työelämän laadun muutoksia ja niiden vaikutuksia henkilöstön hyvinvointiin ja terveyteen. Vuonna 2020 Helsingin omissa kysymyksissä selvitettiin paikallaanolossa, arkiaktiivisuudessa, ulkoilussa ja vapaa-ajan liikunnassa tapahtuneita muutoksia. Lue lisää täältä.

    Työterveyskysely, Työterveys Helsinki (vuoteen 2019 asti)

    Kaupungin henkilöstön terveyttä, työkykyä ja elintapoja on seurattu kahden vuoden välein toteutettavassa Työterveyskyselyssä, johon lisättiin vuoden 2019 tiedonkeruun osalta kysymykset henkilöstön istumisesta työpäivän aikana, mahdollisuudesta tauottaa työtä sekä työmatka-aktiivisuudesta. Lue lisää Työterveyskyselystä täältä.

    Nämä tutkimukset sisältävät kysymyksiä istumisesta, arkiliikkumisesta sekä vapaa-ajan liikunnasta. Tuloksiin voi tutustua Liikkumisvahdin mittarit-välilehdellä, rajaamalla teeman kohtaan "kaupungin henkilöstö".

  • Tehty15.10.2021

    KunnonKartta 2021

    2021

    KunnonKartta-tutkimuksen mittaukset alkavat Helsingissä ja Tampereella syyskuun toisella viikolla. Tutkimuksiin kutsutaan yli 10 000 suomalaista porrastetusti maakuntakeskusten alueilta: Helsinki, Tampere, Turku, Jyväskylä, Kuopio, Oulu ja Rovaniemi. Osallistujat on valittu satunnaisotannalla. Osallistujilta mitataan fyysistä kuntoa kuntotestein sekä liikkumista, paikallaanoloa ja unta liikemittarilla. Tutkimuskäynnin aikana otetaan lisäksi verinäyte sekä mitataan pituus, paino, vyötärön ympärys ja verenpaine. Verinäytteestä analysoidaan muun muassa veren sokeri- ja rasva-arvoja. Tutkimuskäynnillä kiinnitetään erityistä huomiota osallistujien terveysturvallisuuteen ja käynnit toteutetaan Covid19-pandemiaan liittyvät viranomaisohjeistukset huomioiden. Lisäksi tutkimuksessa kerätään kyselyllä tietoa osallistujien terveydestä, työ- ja toimintakyvystä, hyvinvoinnista, elämänlaadusta, sairauspoissaoloista, terveyspalveluiden käytöstä sekä liikkumista selittävistä ja ohjaavista tekijöistä. Lue lisää täältä.

  • Tehty15.09.2021

    Pienten lasten liikunnan ilon, fyysisen aktiivisuuden ja motoristen taitojen seurannan kehittäminen (Piilo)

    Piilo on tutkimus- ja kehittämishanke pienten lasten liikunnan ilon, fyysisen aktiivisuuden ja motoristen taitojen seurannan kehittämiseksi. Vuosina 2019–2021 toteutetun hankkeen aikana monitieteisessä asiantuntijatyössä valittiin ja kehitettiin väestötasoiseen tiedonkeruuseen soveltuvia mittausmenetelmiä 4–6-vuotiaiden lasten fyysisen aktiivisuuden, motoristen taitojen sekä liikkumiseen liittyvien tekijöiden selvittämiseksi Suomessa.

    Hankkeen aikana noin 800 lasta, heidän huoltajansa sekä varhaiskasvatuksen henkilöstö osallistuivat tutkimukseen pääkaupunkiseudulla, Keski-Suomessa ja Pohjois-Suomessa. Tulokset julkistettiin 15. syyskuuta ja ne osoittavat, että hankkeeseen osallistuneet 4–6-vuotiaat lapset liikkuivat keskimäärin neljä tuntia vuorokaudessa, kun mukaan lasketaan kevyt, reipas ja rasittava fyysinen aktiivisuus. Kolmen tunnin fyysisen aktiivisuuden suosituksen saavutti reilusti yli 90 prosenttia lapsista, mutta yhden tunnin reippaan ja rasittavan liikkumisen suosituksen tytöistä ja pojista täytti vain 46–85 prosenttia.

    Lue lisää kehittämishankkeesta Jyväskylän yliopiston sivuilta ja LIKES-tutkimuskeskuksen sivuilta.

  • Tehty20.11.2020

    Perhetutkimuksen päivät 2020, 19.-20.11.2020

    Perhetutkimuksen päivät 2020 ovat valtakunnalliset noin 200 tutkijaa ja ammattilaista yhteen keräävä kaksipäiväinen konferenssi. Ne pidetään 19.-20.11.2020 Jyväskylän yliopistossa. Yhden työryhmän aiheena on Fyysinen aktiivisuus, liikkuminen ja liikkumattomuus lapsiperheissä. Työryhmää vetävät Arto Laukkanen Jyväskylän yliopistosta ja Minna Paajanen Helsingin kaupungilta. Lue lisää Perhetutkimuksen päivistä täältä.

    Perhetutkimuksen päivät toteutettiin vuonna 2020 etänä. Fyysisen aktiivisuuden edistämisen työryhmässä käytiin läpi ja keskusteltiin seuraavista tutkimuksista sekä niiden tuloksista.

    • Lasta liikuttava kaupunki 1940–2020 (Veera Moll, Aalto-yliopisto; Essi Jouhki, Jyväskylän yliopisto)
    • Onko alueella väliä? Vanhempien antama tuki lapsen motorisiin taitoihin ja liikunnan harrastamiseen eri puolilla Suomea (Donna Niemistö, Jyväskylän yliopisto; Taija Juutinen Finni, Jyväskylän yliopisto,; Marja Cantell, Groningenin yliopisto; Arja Sääkslahti, Jyväskylän yliopisto
    • Digital media use of Finnish preschool-aged children and their parents (Arja Sääkslahti, Jyväskylän yliopisto; Elina Hasanen, Jyväskylän yliopisto; Hanna Vehmas, Jyväskylän yliopisto)
    • Icehearts -toimintamalli perheiden sosiaalisena tukena (Marjatta Kekkonen, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos; Kaija Appelqvist-Schmidlechner, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos; Mervi Haavanlammi, Tampereen yliopisto; Päivi Känkänen, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos)
    • Is physical activity with parents in childhood associated to different physical activity motives in young adulthood? (Riitta Alatalo, Oulun yliopisto; Raija Korpelainen, Oulun yliopisto; Anja Taanila, Oulun yliopisto; Leena Joskitt, Oulun yliopisto; Hanna Ebeling, Oulun yliopisto
    • Development of a new tool: Physical activity parenting questionnaire for children (Arto Laukkanen, Jyväskylän yliopisto; Kaisa Aunola, Jyväskylän yliopisto; Elisa Korhonen, Jyväskylän yliopisto; Lisa M. Barnett, Deakin University (Australia); Arja Sääkslahti, Jyväskylän yliopisto
    • Vanhempien sosioekonomisen taustan yhteys lasten fyysisen aktiivisuuden toteutumiseen (Tiina Pyykkönen, Jyväskylän yliopisto)

    Työryhmässä esitellyt materiaalit eivät ole julkisia, joten niitä ei lisätä liitteeksi Liikkumisvahtiin. Perhetutkimuksen päivillä esiteltyä materiaalia ja tehtyjä havaintoja tullaan käyttämään hyödyksi pikkulasten liikkumisen edistämisen jatkosuunnittelussa Helsingissä.

  • Tehty31.03.2019

    Liikkumisohjelman alatyöryhmä järjestää työpajan ikääntyvien arkiliikunnan edistämisestä

  • Tehty31.03.2019

    KunnonKartta -tutkimus 2017-2019

    Suomi 100 KunnonKartta -tutkimus kokosi objektiivisesti mitattua tietoa suomalaisten aikuisten (20 - 69 v.) kestävyys- ja lihaskunnosta, paikallaanolosta, fyysisestä aktiivisuudesta ja unesta. KunnonKartta-tutkimuksessa kartoitettiin edellä mainittujen tekijöiden yhteyttä terveyteen liittyvään elämänlaatuun, sairastavuuteen (sydän-, verisuoni- ja aineenvaihduntasairaudet, edellisten vaaratekijät kuten lihavuus, verenpaine, jne., syöpäsairaudet, niska- ja selkäkipu, masennus), työkykyyn, hyvinvointiin, sairauspoissaoloihin, eläkkeelle siirtymiseen, terveyspalveluiden käyttöön sekä niistä yhteiskunnalle aiheutuviin kustannuksiin. KunnonKartta-tutkimuksen lisäotos kerättiin Tampereen ja Helsingin seuduilla loppuvuonna 2018 ja vuoden 2019 alussa.

Yhteenveto ja yhteystiedot

Valmistumisaste

Ajallaan

Aikajänne

Toteutetaan aikavälillä 2018 - 2021

Vastuuorganisaatiot

Yhteyshenkilöt

  • Pääyhteyshenkilö Minna Paajanen
    Minna Paajanen
    projektipäällikkö
    Liikuntapalvelukokonaisuus
  •  Elisa Kaaja
    Elisa Kaaja
    Projektikoordinaattori
    Liikuntapalvelukokonaisuus
Tietoja päivitetty 01.12.2021