Helsinki haluaa lisätä kaikenikäisten kaupunkilaisten arki- ja hyötyliikkumista. Muutostarve liikkumisen lisäämiseksi on valtava ja maailmanlaajuisesti tunnistettu, mutta ratkaisua liikkumattomuuteen on haettu kapeasti liikuntaharrastuksista. Todellisuudessa vapaa-ajan liikunta on osin jopa yleistynyt, mutta yhä harvempi kaupunkilainen liikkuu riittävästi. Helsinki nosti vuonna 2018 liikkumisen kaupunkistrategiansa kärkihankkeeksi. Ohjelman tavoitteena on saada kaupunkilaiset liikkumaan enemmän ja istumaan vähemmän.
Liikkumisohjelmassa on kysymys liikkumisen aiempaa kokonaisvaltaisemmasta ymmärtämisestä, edistämisestä ja koordinoinnista. Ohjelmalla ei haluta patistaa tai painostaa, vaan tuoda positiivisella tavalla esiin kaupungin tarjoamia mahdollisuuksia liikkumiseen. Tavoitteena on vaikuttaa ihmisten asenteisiin, madaltaa liikkeelle lähtemisen kynnystä ja lisätä liikkumisen iloa. Päämääränä on, että liikkuminen Helsingissä on helppo, sujuva ja houkutteleva arjen valinta. Liikkumista lähdettiin edistämään 57 toimenpiteellä. Lisää liikkumisohjelmasta voit lukea täältä https://helsinkiliikkuu.fi/liikkumisohjelma/ .
Miksi Liikkumisvahti on luotu?
Helsingin liikkumisohjelman toteutuksessa on alusta asti nojattu tutkittuun tietoon ja sen valmistelusta lähtien yhteistyö tutkijoiden ja tutkimuslaitosten kanssa on ollut säännöllistä. Kootakseen hankkeen lähtökohdat, tavoitteet, toimenpiteet ja edistymisen yhteen, liikkumisohjelma on lanseerannut kaikille avoimen seuranta-alustan, Liikkumisvahdin, joka tuo näkyville kaupungin konkreettiset teot liikkumisen lisäämiseksi. Läpinäkyvän seurannan toivotaan lisäävän toimijoiden, kaupungin työntekijöiden ja kaupunkilaisten tietoisuutta käynnissä olevista toimenpiteistä ja liikkumismahdollisuuksista.
Kaikkiin 57 käynnissä olevaan tai jo toteutettuun toimenpiteeseen, kaupunkilaisten liikkumisesta kerättyyn tietoon, sekä toimenpiteiden vaikuttavuutta mittaaviin mittareihin voi tutustua kaikille avoimessa Liikkumisvahdissa.