Kuvaus
Mitä tavoitellaan?
- Helsinki on kaiken ikäisille sopiva ympärivuotinen pyöräilykaupunki - pyöräliikenteen kulkutapaosuus on vähintään 20 prosenttia vuoteen 2035 mennessä.
- Pyöräliikennemäärät kasvavat sähköisissä laskentapisteissä.
Perustelut toimenpiteille
- Liikkuminen tapahtuu aina joissain fyysisissä olosuhteissa - joko rakennetussa tai rakentamattomassa ympäristössä. Fyysinen ympäristö onkin keskeisimpiä arkiaktiivisuutta määrittäviä tekijöitä.
- Ympäristön turvallisuus, meluisuus ja viihtyisäksi kokeminen vaikuttavat olennaisesti arkiaktiivisuuteen.
- Pyöräliikenteen määrät ovat kasvussa Helsingissä, mutta kulkumuoto-osuus on jo vuosia pysytellyt 10 prosentissa. Tutkimusten mukaan helsinkiläiset pyöräilisivät enemmän, mikäli pyörien pysäköintipaikat ja alueet olisivat paremmin turvattuja ilkivallalta ja varastamiselta, pyöräväyläverkko olisi kattavampi ja yhtenäisempi, pyörällä liikkuminen olisi turvallisempaa sekä pyöräväylien kunto ja työmaa-aikaiset järjestelyt olisivat paremmat. Yli kolmannes arvioi lisäävänsä pyörällä liikkumistaan, mikäli väylien talvihoitoa parannettaisiin. Jopa 45 prosenttia lisäisi pyörällä liikkumistaan, jos pyörän kuljettamista joukkoliikenteessä helpotettaisiin.
Helsingin kaupunginhallitus hyväksyi Helsingin pyöräliikenteen kehittämisohjelman 2020-2025 kokouksessaan 2.11.2020. Kehittämisohjelmaan voi tutustua täällä.