Kuvaus
Mitä tavoitellaan?
- Kaupunkilaisten kokemus liikkumismahdollisuuksista lisääntyy ja liikkumisen esteistä vähenee ikä- väestöryhmittäin
- Suositusten mukaan liikkuvien alakoululaisten määrä nousee noin 45 prosentista 60 prosenttiin seuraavan viiden vuoden aikana.
- Suositusten mukaan liikkuvien yläkoululaisten määrä nousee noin 20 prosentista 30 prosenttiin seuraavan viiden vuoden aikana.
Perustelut toimenpiteelle:
- Fyysinen ympäristö on keskeisimpiä arkiaktiivisuutta määrittäviä tekijöitä. Puistot, varhaiskasvatusyksiköiden, koulujen ja oppilaitosten pihat, kävely- ja pyörätiet, ulkoilureitit, leikkipuistot, luontopolut, liikuntapaikat ja lähiliikuntapaikat ovat kaikki oleellisia liikkumisympäristöjä. Liikkumis- ja liikuntaolosuhteiden laadusta ja kattavuudesta ei ole kaupunginosakohtaista tilannekuvaa.
- Merkittävä osa Helsingin koulujen pihoista ei ole liikkumiseen kannustavia pihan kunnon, varusteiden tai virikkeellisyyden osalta. Vuonna 2016 koulupihojen ulkoliikuntaolosuhteiden nykytila selvitettiin rehtorikyselyllä. Helsingin koulupihojen kunnon keskiarvoksi saatiin 1,97/4. Tulokset on visualisoitu Nuorisotilastot.fi -sivustolla. Linkki valtakunnalliseen raporttiin (Virtala & Åbacka).
- Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kehittämä valtakunnallinen terveyden edistämisen aktiivisuuden ns. TEA-mittari -kyselyssä peruskouluilta on kysytty, onko koulupiha liikkumiseen innostava lähiliikuntapaikka, jota hyödynnetään myös koulupäivän ulkopuolella (kyllä/ei). Helsingin tulos on valtakunnallisen tuloksen alapuolella (2019: 69/77).
08/2019
09/2020
Yhteistä pihasuunnitelmaa laaditaan kasvatuksen ja koulutuksen toimialan tilapalveluiden ja perusopetuksen, kaupunkiympäristön toimialan tilat-palvelun, Staran ja liikuntapalveluiden yhteistyönä. Suunnitelmassa hyödynnetään pihojen kunnosta kertovaa tietopohjaa (rehtorikyselyn tulokset, koulupihavälineistön kuntotarkastustiedot, Eteläisen Helsingin koulupihaselvityksen tulokset) ja käydään läpi huoltamisen, kunnossapidon, uudis- ja perusparannushankkeiden ja välineiden uusimisen prosesseja.