Hyppää sisältöön

10Yhdenvertaisuus, tasa-arvo ja asiakaslähtöisyys

Kuvaus

Mitä tavoitellaan?

  • Asiakaslähtöisyys, yhdenvertaisuus ja tasa-arvo ovat palveluiden ja olosuhteiden kehittämisen lähtökohta.

Perustelut toimenpiteille:

  • Ikä, sukupuoli, motivaatio, taidot, kokemukset, arvot ja asenteet vaikuttavat yksilöiden liikkumiskäyttäytymiseen. Koettujen liikkumisesteiden tunnistaminen ja purkaminen edellyttävät ihmisten kohtaamista, asukaslähtöisyyttä ja kohderyhmän nykyistä täsmällisempää profilointia.

Virallinen kuvaus

Lisätään palveluiden yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa. Vahvistetaan asiakaslähtöisyyttä ja osallisuutta palveluiden ja olosuhteiden kehittämisessä. Huomioidaan erityisesti ne kaupunkilaiset, jotka liikkuvat vähän ja joiden liikkeellelähdössä on selkeitä, tunnistettuja esteitä.
(Liikkumisohjelman mukaan)

Tehtävät

Mitä on tehty?

  • Tehty22.12.2021

    Alueelliset toimenpiteet

    Alueliikunta

    Alueliikuntaa järjestetään seuraavilla alueilla: Mellunkylä, Vuosaari, Jakomäki-Tapulinkaupunki ja Kaarela. Alueliikunnan tavoitteena on asukkaiden aktivoiminen terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi sekä lisätä yhteisöllisyyttä ja asukkaiden aktiivisuutta. Alueliikunnan tunneille ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon ja toimintaa voi tulla mukaan kesken kauden. Alueliikuntapassi (30 euroa) oikeuttaa liikkumaan kaikissa alueliikunnan ryhmissä. Alueliikuttajat ovat aktiivisesti mukana tapahtumissa, joita alueilla järjestetään.

  • Tehty22.12.2021

    Soveltava liikunta

    Soveltavan liikunnan toimenpiteet raportoidaan täällä.

  • Tehty22.12.2021

    Sukupuolten välinen tasa-arvo

    Liikuntapalveluiden kyselyitä ja seurantaa varten on kehitteillä uusi tapa sukupuolikysymyksen muotoiluun. Aiemmin kyselyissä on usein ollut valittavana vain kaksi sukupuolivaihtoehtoa, ja toisaalta palveluiden kävijäseurannassa ei ole välttämättä seurattu lainkaan niiden sukupuolittaista kohdentumista tai käyttöä. On tärkeää huomioida erilaisissa kyselyissä kaikki sukupuolet (anonyymisti), jotta palveluiden tasa-arvoa voidaan parantaa tietojohtoisesti. Tämä toimenpide toteuttaa myös osaltaan kaupungin tasa-arvosuunnitelmaan kirjattua tavoitetta "kerätään tietoa kulttuuri- ja liikuntapalveluiden kävijöiden sukupuolijakaumista (myös sukupuolesta muu).

  • Tehty22.12.2021

    Liikunnan hinta

    Ohjatun liikunnan maksuttomat ja edulliset palvelut sekä alennusryhmät

    Kaupunki tarjoaa maksuttomia ohjattuja matalan kynnyksen liikuntapalveluita eri ikäisille helsinkiläisille ympäri vuoden. Tällaisia palveluita ovat mm. pienten lasten perheille suunnatut Perhehulinat, alakouluikäisten EasySport, yläkouluikäisten FunAction, kesäkauden puistojumpat ja ulkotreenit sekä kaupungin nettisivuilta ja sosiaalisen median kanavilta löytyvät ohjatun liikunnan videotuotannot ja etälivetreenit työikäisille ja senioreille. Liikuntaneuvonta, jolla tuetaan liian vähän liikkuvien helsinkiläisten liikkeelle lähtemistä pisimmillään puolen vuoden asiakaslähtöisen neuvontaprosessin avulla, on myös maksutonta. Tätä palvelua on tarjolla kaikille eri ikäryhmille. Lisäksi liikuntapalvelut avasi vuoden 2021 alussa maksuttoman Liikuntaluuri-palvelun, johon soittamalla voi saada ammattilaisten ohjausta ja neuvontaa liikunnallisempaan elämäntapaan ja eri liikuntamuotojen pariin.

    Ohjatun liikunnan maksullisten palveluiden matalimman kynnyksen tuotteet on hinnoiteltu erittäin edullisiksi, jotta niiden kohderyhmät voivat kokeilla eri liikuntamuotoja ja lähteä liikkeelle maksukyvystä riippumatta. Tällaisia palveluita ovat mm. kertamaksulliset liikuntatapahtumat (esim. Liikuntahulinat ja Seniorisäpinät, 3e/krt), lyhytkurssit (hinta 15e/5 krt) sekä NYT-liikunta- ja Alueliikuntakortit (hinta 30e / kausi). Kaikista normaalihintaisista aikuisten liikuntakursseista myönnetään 50% alennus liikuntaneuvonnan asiakkaille ja työttömille, alle 18-vuotiaille, eläkeläisille ja yli 64-vuotiaille senioreille, sekä helsinkiläisille, joilla on vammaiskortti, bmi-kortti tai erityisuimakortti. Vammaisille ja pitkäaikaissairaille helsinkiläisille kohdennettu erityisuimakortti ja osalle liikuntaneuvonnan asiakkaista myönnettävä bmi-kortti (painoindeksi 35 tai yli) ovat myös jo itsessään liikuntapalvelun omia alennuskortteja, jotka ovat haettavissa erityisin kriteerein omaehtoista uintia varten. Näiden vuosikorttien hinta on 60euroa.

    Liikkumiskortin pilotointi

    Liikkumiskorttia pilotoitiin syksyllä 2020 sosiaali- ja terveyspalveluiden Liiku-tuen asiakkaille. LiiKu-tuki on helsinkiläisten tarpeesta lähtevä monialaisesti liikunta-, kulttuuri-, sekä sosiaali- ja terveyspalveluiden keinoin toteutettu uusi tukimuoto, jota tarjotaan niille väestöryhmille, joilla esiintyy paljon terveys- ja hyvinvointiriskejä. Tavoitteena on mahdollistaa helsinkiläisten oman tekemisen ja itsenäisen toimintakyvyn parantaminen ja vahvistaminen. LiiKu-tuen pilotointi toteutetaan paljon palveluja tarvitseville sosiaali- ja terveyspalvelujen asiakkaille ja perheille, jotka tarvitsevat tukea sekä kannustusta liikkumiseen ja kulttuuriin osallistumiseen. Sosiaali- ja terveyspalvelut valitsevat pilottiin noin 250 henkilöä. Liiku-tuki-pilotoinnissa mukana olevat asiakkaat voivat ostaa Liikkumiskortin näyttämällä Liiku-passia. Lue lisää Liiku-tuesta toimenpiteestä 54.

    Liikkumiskortin hinta on 30 euroa / 3 kuukauden kausi + henkilökohtainen ladattava kulunvalvonta- ja asiakaskortti 4 euroa. Liikkumiskortti oikeuttaa sisäänpääsyn kaikkiin Helsingin kaupungin liikuntapaikkoihin aamusta klo 15.00 asti pois lukien Yrjönkadun uimahallin toinen kerros.

    Liikuntavälineiden lainaaminen liikuntapaikoilla maksuttomasti

    Liikuntavälineiden lainaamismahdollisuus madaltaisi liikkumisen kynnystä ja mahdollistaisi tasaveroiset liikuntamahdollisuudet kaikille tulotasosta riippumatta.

    Tausta:

    Helsingin liikuntapaikoilla ei ole ollut tällä hetkellä mahdollista lainata maksutta omaan käyttöön liikuntavälineitä. Muissa kaupungeissa on joitakin kokemuksia välineiden lainaamisesta kaupunkilaisten käyttöön. Helsingissä muutamissa kaupungin kirjastoissa on ollut mahdollisuus lainata liikuntavälineitä.

    Tavoite:

    Vuoden 2021 aikana suunnitellaan liikuntavälineiden lainausmahdollisuuden toteuttaminen kaupungin liikuntapaikoilta. Suunnittelun aikana täsmennetään:

    • millaisia resursseja lainaustoiminnan aloittaminen vaatisi
    • mitä välineitä tulisi lainaukseen
    • miten lainaaminen tapahtuisi
  • Tehty22.12.2021

    Eri ikä- ja väestöryhmille suunnattu ohjattu liikunta

    Kohdennetut liikuntapalvelut

    Liikunnanohjaajat ohjaavat erityisosaamista ja ammattitaitoa vaativia liikuntaryhmiä kaikenikäisille ja -kuntoisille kaupunkilaisille. Kohderyhmät ovat seniorit, työikäiset, lapset, nuoret ja perheet sekä soveltava liikunta. Liikuntaa järjestetään kolmessa liikuntatiimissä; itäinen, läntinen ja pohjoinen liikuntatiimi.

    Liikuntamuotoja ovat erilaiset ryhmäliikunnat kuten jumpat, kuntosalikurssit, vesiliikuntakurssit ja ulkoliikunta. Lisäksi tehdään maksullisia henkilökohtaisia kuntosalilaiteohjelmia- ja opastuksia. Tarjolla on myös liikuntaneuvontaa; Aktiivix-liikuntaneuvontaa työikäisille, jonka tavoitteena on aktiivinen elämäntapa. Siihen pyritään henkilökohtaisen liikuntaneuvonnan ja elintapaohjauksen avulla. Aktiivix-liikuntaneuvontaan voi osallistua, jos on tyypin 2 diabetes, diabetesriskipisteet yli 12 tai BMI yli 30. Liikkujax-liikuntaneuvonta on suunnattu yli 63-vuotiaille, jonka tavoitteena lisätä liikuntaa arkeen liikuntaneuvonnan ja liikuntakokeiluiden kautta rohkaista säännölliseen liikkumiseen. Nuorten liikuntainfon tavoitteena on tehdä nuorille oma henkilökohtainen aktivointisuunnitelma. Kohdennetut liikuntapalvelut vastaa myös koululaisten uimaopetuksesta opetussuunnitelman mukaisesti ja omien tapahtumien järjestämisestä alueellisesti sekä yhteistyössä muiden tapahtumajärjestäjien kanssa.

    Alle kouluikäisten lasten liikunta

    Alle kouluikäisille järjestetään uimakouluja. Lisäksi tarjolla on temppujumppia ja -hulinoita, liikuntahulinoita, perhepalloilua, perheliikuntaa ja soveltavaa liikuntaa.

    Alakouluikäisten Easysport

    Easysport on kaikille avointa monipuolista, lasten toiveiden mukaan toteutettavaa harrastetoimintaa alakouluikäisille, jossa kehitetään motorisia taitoja. Tunneilla liikutaan lasten ehdoilla iloisessa ilmapiirissä. Toimintaa järjestetään pääsääntöisesti yhteistyössä liikuntaseurojen kanssa. Liikuntatarjonta on monipuolinen ja laaja lajitarjonta ympäri Helsinkiä. Maksuttomille tunneille voi tulla mukaan missä vaiheessa kautta tahansa ilmoittautumatta. Maksullisille tunneille ilmoittaudutaan erikseen.

    Nuorten FunAction

    FunAction on maksutonta, monipuolista matalan kynnyksen liikuntaa 13-17-vuotiaille. Liikuntatoimintaa järjestetään ympäri Helsinkiä pääsäätöisesti yhteistyössä liikuntaseurojen kanssa. Toiminta muuttui maksuttomaksi syksyllä 2020. Yhteistyössä nuorisopalveluiden kanssa, kohdennetaan yläkouluikäisten matalankynnyksen harrastustoimintaa, eri alueille osana Operaatio pulssia.

    Nuorten aikuisten Nyt-liikunta

    Nyt-liikunta on monipuolista ja edullista liikuntaa 18-29-vuotiaille. Lajitarjonta on laaja ja sitä järjestetään ympäri Helsinkiä yhteistyössä liikuntaseurojen kanssa. Liikuntatoimintaan voi osallistua ostamalla Nyt-liikuntakortin, jonka hinta on 30 euroa/kausi.

    Työikäiset

    Työikäisille suunnatut liikuntapalvelut tarjoavat liikuntamahdollisuuksia kuntoisille ja tasoisille liikkujille. Monipuoliset ryhmäliikuntatunnit on jaettu eri tasoisiin ryhmiin tuntisisällön, tehon ja vaatimustason mukaan. Tarjolla on myös XXL liikuntaryhmiä, äijäjumppaa ja ulkoliikuntaa. Kesällä järjestetään puistojumppaa ja maauimaloissa vesijumppaa.

    Seniorit

    Senioriliikuntapalvelut on tarkoitettu yli 64-vuotta täyttäneille. Liikunnan tavoitteena on fyysisen kunnon ylläpitäminen ja kehittäminen, toimintakyvyn parantaminen sekä ilo ja virkistys. Senioreiden liikuntatarjontaan kuuluu ryhmäliikunta, jossa liikuntaryhmät on jaettu eri tasoisiin ryhmiin tuntisisällön, tehon ja vaativuustason mukaan. Lisäksi tarjolla on vesiliikuntaa, ohjattuja kuntosalikursseja, ulkoliikuntaa sekä seniorisäpinöitä.

    Soveltava liikunta

    Soveltavan liikunnan tavoitteena on edistää terveyttä ja toimintakykyä liikunnan avulla. Ohjauksessa huomioidaan asiakkaan tarpeet siten, että liikkuminen onnistuu vammasta tai sairaudesta huolimatta. Henkilökohtaisen avustajan voi tarvittaessa ottaa mukaan tunnille. Soveltavan liikunnan piiriin kuuluvat vammaiset ja pitkäaikaissairaat sekä iäkkäät, joiden alentunut toimintakyky estää osallistumasta muuhun liikuntatoimintaan. Tarjolla on ryhmäliikuntaa, vesiliikuntaa, ohjattuja kuntosalikursseja.

  • Tehty22.12.2021

    Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöt

    Selvitys liikunta- ja ulkoilupaikkojen sukupuolivähemmistöille soveltuvista intiimitiloista

    Korkeakouluharjoittelija Tiina Helojärvi toteutti selvityksen Helsingin kaupungin ylläpitämien liikunta- ja ulkoilupaikkojen sukupuolivähemmistöille soveltuvista intiimitiloista syksyllä 2020. Selvityksen voi lukea täältä.

    Liikuntapaikkojen kehityskohteena ovat muun muassa seuraavat asiat:

    • Liikuntapalveluissa on käynnistetty Turvallisemman tilan periaatteiden laatiminen. Työ on aloitettu Yrjönkadun toimipisteestä, mutta koronapandemiasta johtuen sen eteneminen on myöhästynyt. Työtä jatketaan syksyllä 2021.
    • lisätään unisex-pukuhuoneita ja -vessoja sekä pukeutumis- ja suihkutilojen yksityisyyttä
    • koulutukset yhdenvertaisuudesta ja tasa-arvosta liikuntapalveluiden henkilöstölle

  • Tehty22.12.2021

    Monikulttuurinen liikunta

    Liikuntapalveluiden havaitut kehittämiskohteet

    • Ohjatun liikunnan kurssikuvauksien kehittäminen vähintään englanniksi
    • Liikuntapalveluiden erikielisten nettisivujen päivitys
    • Uimaopetuksen kehittäminen sukupuolikysymykset huomioiden
    • Henkilöstön osaamisen lisääminen moninaisen väestön kohtaamisissa

    --> Liikuntaan aktivoinnin yksikölle järjestetään yhdenvertaisuuskoulutukset tammikuussa 2022

    Stadin MaaLi = Helsingin kaupungin maahanmuuttajien liikunta

    • Hankkeessa on toteutettu maksuttomia lajikokeiluja ja liikuntapaikkatutustumisia (osallistunut noin 260 asiakasta), koko perheen tapahtumia (osallistunut noin 1100 asiakasta) sekä luontoretkitoimintaa (osallistunut noin 270 asiakasta). Hankkeen asiakastapahtumista on viestitty monikielisesti.
    • Uimataidottomille aikuisille on järjestetty useita naisten ja miesten alkeisuintikursseja Itäkeskuksen uimahallissa. Kursseille on osallistunut yhteensä noin 100 asiakasta.
    • Hanke on tukenut naisten harrasteryhmien järjestämistä eri puolilla Helsinkiä osana alueellista toimintaa.
    • Selkokielisiä liikuntainfoja on järjestetty erilaisille ryhmille sekä osana kohderyhmälle suunnattuja hyvinvointitapahtumia esimerkiksi oppilaitoksissa. Liikuntainfoihin on osallistunut noin 450 asiakasta.
    • Ulkomaalaistaustaisten ryhmämuotoista selkokielistä liikuntaneuvontaa on pilotoitu hankkeessa ja kerätty tietoa kohderyhmän liikuntaneuvontaprosessin kehittämiseksi. Piloteissa on ollut mukana 42 asiakasta.
    • Hankkeessa on tuotettu selkokielistä materiaalia suomen kielen aktiivisen oppimisen tueksi ja tietoisuuden lisäämiseksi hyvinvointiin liittyvistä sisällöistä.
    • Alkuvuodesta 2020 hanke julkaisi Aktiivisuutta arkeen -animaatiovideon. Animaatio suomen kielellä Animaatio englannin kielellä
    • Loppuvuodesta 2020 valmistui infograafi: Ulkomaalaistaustaisten helsinkiläisten ohjautuminen liikkumisen ja liikunnan pariin.
    Infograafi

    Hankkeen nettisivut on käännetty englannin kielelle. hel.fi/maali

    Aktiiviseksi yhdessä tekemällä -hanke 2021

    • Hankkeessa kehitetään ulkomaalaistaustaisille suunnattua työikäisten ryhmämuotoista liikuntaneuvonnan palvelumallia, joka huomioi erilaiset kielelliset ja kulttuuriset lähtökohdat sekä erilaiset liikuntaan ja hyvinvointiin liittyvät käsitykset. Toiminta on käynnistyi etäpalveluna vuoden -21 alusta ja lähitapaamisiin siirryttiin syyskaudella. Asiakasohjaus tapahtuu pääasiassa sosiaali- ja terveystoimialan palveluista.
    • Hankkeessa toteutetaan tyttöjen liikunnallista pienryhmätoimintaa, jonka päämääränä on tarjota yläkouluikäisille tytöille turvallisessa ryhmässä harrastuskokeiluja kodin lähialueella oman vapaa-ajan harrastuksen löytymiseksi.
    • Monikulttuuristen perheiden pienryhmätoimintaa toteutetaan yhteistyössä neuvola- ja perhepalveluiden, järjestöjen ja työväenopiston kanssa, jotta perheiden vanhemmat saisivat lisää tietoa hyvinvointiin vaikuttavista teemoista ja Helsingin liikkumismahdollisuuksista.

    --> Lisätiedot ja monikieliset esitteet hankkeen palveluista: hel.fi/maali

    • Aikuisten ja perheiden uinninopetusta toteutetaan hankkeessa. Aikuisten uinninopetuksen tarjoaminen painottuu naisten alkeisuinnin järjestämiseen. Perheuimakouluissa vanhemmat pääsevät yhdessä 3-6-vuotiaan lapsen kanssa tutustumaan vedessä liikkumiseen ja uimahallissa toimimiseen.

    Muu liikuntapalveluiden naisille ja tytöille suunnattu toiminta

    • Jakomäen uimahallissa järjestetään naisten uintivuoro tiistaisin. Uintivuoron tavoitteena on kannustaa eteenkin ulkomaalaistaustaiset omaehtoisen liikunnan harrastamiseen. Uintivuoron aikana järjestetään säännöllisesti uimaopetusta ja vesijumppaa. Tiistaisin on Jakomäen uimahallissa naisille kuntosalivuoro.
    • Syyskaudella 2021 naisten uintivuoroilla on siirrytty ennakkovaraamiseen. Varausjärjestelmän myötä asiakkaat tietävät ennakkoon pääsevätkö uintivuorolle ja jonottaminen poistuu.
    • Tyttöjen uimakouluja järjestetään Jakomäen ja Yrjönkadun uimahalleissa. Syyskaudella uimakouluja on yhteensä 10 ja kevätkaudella 12.
    • Tapulinkaupungin, Vuosaaren ja Kontulan alueella järjestetään naisille suunnattua liikuntaa osana alueliikuntatoimintaa.
  • Tehty22.12.2021

    Kaupungin ja liikuntaseurojen yhteistyö tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämiseksi

    Helsinki tukee kaupungin liikuntaseuroja ja erityisryhmiä jakamalla avustuksia noin 8 miljoonaa euroa vuosittain. Lue lisää avustuksista täältä.

    Sukupuolten tasa-arvon toteutumisesta helsinkiläisten liikuntaseurojen toiminnassa sekä kaupungin tukimuotojen vaikutuksesta siihen on toteutettu arviointi (2018). Selvitys osoitti yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon näkökulmista joitakin selkeitä kehittämistarpeita tuen (eli avustukset ja vuorot) kohdentamiseen jatkossa. Näitä asioita on jo otettu huomioon mm. kohdennettujen avustusten jakamisessa, ja niitä tullaan seuraamaan ja huomioimaan jatkossa enemmänkin. Lue lisää täältä.

    Kaupungin ja liikuntaseurojen välisellä yhteistyöllä pyritään ennen muuta edistämään lasten, nuorten ja perheiden välistä yhdenvertaisuutta liikuntaharrastusmahdollisuuksien osalta. Kahden viimeisen vuoden aikana etenkin seuraparlamentin kanssa ja järjestetyissä seurafoorumeissa (1-2 vuosittain) sekä kaupungin ja seurojen välisen keskustelun lisäämiseksi perustetun Facebook-ryhmän "Liikuntaseurat Helsingissä" keskusteluissa on syvennytty lapsi- ja nuorilähtöisyyden edistämisen, kiusaamisen ja häirinnän sekä drop out -ilmiön vähentämisen kysymyksiin mm. tutkijoiden ja osallistavan keskustelun avulla. Seuraparlamentti linjasi keväällä 2019 seuraavat asiat tulevien vuosien keskeisimmiksi ratkaistaviksi kysymyksiksi seuratoiminnassa:

    • 1-2 krt / vk kokoontuvien matalan kynnyksen harrasteryhmien tarjonnan lisääminen
    • Kiusaamisen ja häirinnän vähentäminen
    • Drop Out –ilmiön hillitseminen
    • Lapsilähtöisyyden lisääminen seuratoiminnassa
  • Tehty31.12.2019

    Edistetään osallisuutta eri liikuntapalveluiden yksiköissä kuvaamalla palvelupolut

  • Tehty31.12.2018

    Liikuntapalveluiden suunnittelua tehdään laadittujen kaupunkilaisprofiilien pohjalta

    Kaupunkilaisprofiilit toimivat kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan yhteisenä ja jaettuna näkemyksenä asiakkaista. Ne tarjoavat keinoja ymmärtää kaupunkilaisten, eli nykyisten ja potentiaalisten asiakkaiden motivaatioita. Työkirjaan valitut palvelumuotoilun menetelmät auttavat antamaan kasvot kaupunkilaisille kehitystyön eri vaiheissa, jolloin heihin on helpompi samaistua. Menetelmien avulla voit ymmärtää kaupunkilaista paremmin, kehittää uusia palveluita, sisältöjä ja palveluympäristöjä kaupunkilaisen näkökulmasta ja arvioida olemassa olevien ratkaisuiden toimivuutta.

    Lue lisää kaupunkilaisprofiileista 

Yhteenveto ja yhteystiedot

Valmistumisaste

100% valmis
Valmis

Aikajänne

Toteutetaan aikavälillä 2018 - 2021

Yhteyshenkilöt

  • Pääyhteyshenkilö Tuuli Salospohja
    Tuuli Salospohja
    Liikuntapalvelupäällikkö
    Liikuntaan aktivointi
  •  Hanne Munter
    Hanne Munter
    Erityissuunnittelija
    Liikuntaan aktivointi
  •  Tanja Matarma
    Tanja Matarma
    erityissuunnittelija
    Helsingin kaupunki
  •  Hanna Marttila
    Hanna Marttila
    Hanketyöntekijä
    Liikuntaan aktivointi
  •  Oleg Jauhonen
    Oleg Jauhonen
    Tiimiesimies
    Liikuntapaikat
Tietoja päivitetty 22.12.2021