Kuvaus
Mitä tavoitellaan?
- Liikkumista hyödynnetään nykyistä paremmin sairauksien ennaltaehkäisyssä, hoidossa ja kuntoutuksessa. Toimenpiteitä kohdennetaan erityistä tukea tarvitseville kuntalaisryhmille.
Miksi tärkeää?
- Vähäinen fyysinen aktiivisuus on useiden kroonisten sairauksien riskitekijä. Liikunta on positiivisesti vaikuttava osatekijä sairauksien ennaltaehkäisyssä, hoidossa ja kuntoutuksessa.
- Liikuntahoitojen vaikutuksia ovat kroonisesti sairaiden potilaiden fyysisen kunnon paraneminen, kipujen väheneminen erityisesti useissa tuki- ja liikuntaelinsairauksissa, sairauksien etenemisen hidastuminen erityisesti kardio-metabolisissa sairauksissa, masennuksen väheneminen, yleisen hyvinvoinnin paraneminen ja joissain sairauksissa eliniän piteneminen.
Toimenpide jakautuu kahteen suurempaan kokonaisuuteen
LiiKu-tuki -pilotti
LiiKu-tuki on helsinkiläisten tarpeesta lähtevä monialaisesti liikunnan, kulttuurin ja sotepalvelujen yhteistyönä toteutettu tukimuoto erityisesti niille helsinkiläisille, joilla on terveyden- ja hyvinvoinnin riskitekijöitä
Liikkumisen edistäminen lastensuojelun toiminnassa
Yleistä liikkumisen edistämisestä lastenkodeissa
Liikkumisohjelman mukaista liikkumiseen kannustamista tehdään kaikissa Helsingin lastenkodeissa monella tavalla lapsilähtöisesti. Alla on esimerkkejä lastenkotien liikkumiseen aktivoivasta toiminnasta. Työntekijöiden rooli liikkumisen lisäämisessä on tunnustettu merkittäväksi ja vaikuttavaksi. Työntekijöiden rooliksi nähdään kannustaa liikkumiseen sekä lähteä mukaan lasten kanssa liikkumaan, tekemään ja toimimaan. Aikuisten huomion ja keskustelun suuntaaminen liikkumiseen liikuttaa lapsia. Arvioiden mukaan lasten päivittäinen liikkuminen on lisääntynyt ja syksyn 2020 osalta on tehty havainto, että monille lapsille on löytynyt oma harrastus, joka jollain tavalla liikuttaa.
Outamon lastenkoti
Teinilän lastenkoti
Lemmilän lastenkoti
Lasten liikkumiseen on kiinnitetty huomiota siksi, koska yhä useammalla lapsella on heikko lihaskunto ja vapaa-aika on mennyt suurelta osin pelaamiseen ja siksi, että kevään korona-rajoitukset rajoittivat esim. kuntosalilla käyntejä.
Malmin lastenkoti
Malmilla on tehty liikkumisohjelman aikana monia konkreettisia toimenpiteitä. Konkreettisin liikkumisen lisäämisen vaikutus on ollut se, että lasten fyysinen kunto on noussut ja paino tippunut, mutta myös psyykkinen hyvinvointi on ollut parempi.
Hyvönen