Kuvaus
Mitä tavoitellaan?
- Liikkumista hyödynnetään nykyistä paremmin sairauksien ennaltaehkäisyssä, hoidossa ja kuntoutuksessa. Toimenpiteitä kohdennetaan erityistä tukea tarvitseville kuntalaisryhmille.
- Vuonna 2020 päätettiin laajentaa jo kotihoidossa käytössä olevan liikkumissopimuksen käyttöä kaikkiin sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalveluiden palveluihin (seniorikeskukset, sairaalat, kuntouttava arviointiyksikkö ja asiakasohjaukset sekä gerontologisen sosiaalityön yksiköt) tavoitteena 70 %:n käyttöönottoaste. Nimetään sairaaloiden osastoille liikkumissopimusvastaavat ja huomioidaan potilaiden aktiivisuus ja liikkuminen tärkeänä osana päivittäistä hoitoa. Liikkumissopimusvastaavat saavat koulutuksen tehtäväänsä syksyn 2020 aikana.
- Perustietoa liikkumissopimuksesta ja siihen liittyvää materiaalia voi käydä lukemassa tästä linkistä.
Miksi tärkeää?
- Vähäinen fyysinen aktiivisuus on useiden kroonisten sairauksien riskitekijä. Liikunta on positiivisesti vaikuttava osatekijä sairauksien ennaltaehkäisyssä, hoidossa ja kuntoutuksessa.
- Useiden tutkimusten mukaan liikunnan lisäämisellä on monia positiivisia vaikutuksia pitkäaikaissairaiden potilaiden terveydentilaan: fyysisen kunnon paraneminen, kipujen väheneminen erityisesti useissa tuki- ja liikuntaelinsairauksissa, sairauksien etenemisen hidastuminen erityisesti kardio-metabolisissa sairauksissa, masennuksen väheneminen, yleisen hyvinvoinnin paraneminen ja joissain sairauksissa eliniän piteneminen.
Aktiivisuusmittarien käyttöönotto siirtyi sekä koronan että Apotin käyttöönoton vuoksi.