Kuvaus
Mitä tavoitellaan?
- Objektiivisesti liikemitattu tieto ikääntyneiden ja iäkkäiden liikkumisesta osoittaa kasvua ja paikallaanolo laskua.
- Suositusten mukaan liikkuvien osuus selvitetään eri-ikäisten ikääntyneiden ja iäkkäiden osalta.
- Arkiliikkumista useita tunteja viikossa harrastavien %-osuus kasvaa (yli 65-vuotiaat)
Toimenpiteen tavoite ja kehittyminen
- Liikkumissopimus otettiin kotihoidossa käyttöön Helsingissä vuonna 2012. Liikkumissopimus tarkoittaa arkiliikkumisen suunnitelmallista tukemista. Se on yksilön tarpeet huomioiva tapa kytkeä liikkuminen osaksi arkiaskareita ja vahvistaa siten lihasvoimaa, tasapainoa ja toimintakykyä toimijuuden tukena. Tavoitteena on, että jokainen pystyy elämään omannäköistä ja sujuvaa arkea.
- Tavoitteena on, että liikkumisesta on sovittu säännöllisen kotihoidon asiakkaiden kanssa (70%). Toimenpide kotihoidossa on edennyt suunnitelman mukaisesti ja täyttyi 8/2020.
- Vuonna 2020 päätettiin laajentaa liikkumissopimuksen käyttöä kaikkiin sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalveluiden palveluihin (seniorikeskukset, sairaalat, kuntouttava arviointiyksikkö ja asiakasohjaukset sekä gerontologisen sosiaalityön yksiköt) tavoitteena 70 %:n käyttöönottoaste. Asiakkailla on käytössään liikkumissopimus, joka kirjataan osaksi hoitotyön suunnitelmaa.
- Perustietoa liikkumissopimuksesta ja siihen liittyvää materiaalia voi käydä lukemassa tästä linkistä.
Perustelut toimenpiteille
- Liikkumisohjelma kytketään kaikkiin kaupungin palveluihin sekä kaikkien ikäryhmien palveluihin (TAE 2021).
- Liikkumisen roolia vahvistetaan osana hoitoketjuja ja palveluohjausta (TAE 2021).
- Liikkumista lisäämällä parannetaan ikäihmisten fyysistä toimintakykyä, ennaltaehkäistään ja hoidetaan ikäihmisille tyypillisiä kansansairauksia, masennusta, muistiongelmia ja kaatumisia. Liikkuminen edistää lisäksi mielen hyvinvointia ja elämänlaatua luomalla sosiaalisia suhteita, vahvistamalla kokemusta pystyvyydestä ja toimijuudesta sekä mahdollistamalla ikäihmisen osallistumisen merkitykselliseen tekemiseen.
28.2.2022 auditoinnin tulos liikkumissopimuksen käyttöönotossa 28,9%