Kuvaus
Helsingin kaupunkiyhteiseksi hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen (HYTE) tavoitteeksi vuodelle 2022 on kirjattu: Vahvistetaan ikäihmisten hyvinvointia ja toimintakykyä parantamalla mahdollisuuksia liikkumiseen ja liikkeelle lähtöön. Tavoitteen edistymistä ja toteutumista seurataan vuoden 2022 aikana tässä liikkumisvahdin toimenpiteessä numero 62.
Toimenpide on jatkoa vuoden 2021 kaupunkiyhteiselle tavoitteelle (Liikkumisvahdin toimenpide 60). 28.9.2021 kaupungin HYTE-ohjausryhmässä päätettiin, että jatketaan samoilla kaupunkiyhteisillä HYTE-tavoitteilla vuoden 2022 talousarvioehdotuksiin tarkistetuin toimenpitein.
Mitä tavoitellaan?
- Ikäihmisten kokonaisaktiivisuus kasvaa ja paikallaanolo vähenee.
- Arkiliikkumista useita tunteja viikossa harrastavien %-osuus kasvaa (yli 65-vuotiaat)
- Kuntoliikuntaa useita tunteja viikossa harrastavien %-osuus kasvaa (yli 65-vuotiaat).
Perustelut toimenpiteille:
- Väestö ikääntyy. Tulevaisuuden yksi kohtalon kysymyksistä on, miten ikääntyvän väestön hyvinvointi, toimintakyky ja itsenäinen elämä omassa kodissa onnistutaan nykyistä paremmin turvaamaan.
- Liikkumisen lisäämisen potentiaali on suuri, sillä vain alle 10 prosenttia ikäihmisistä liikkuu terveytensä näkökulmasta riittävästi. Liikkumista lisäämällä parannetaan ikäihmisten fyysistä toimintakykyä, ennaltaehkäistään ja hoidetaan ikäihmisille tyypillisiä kansansairauksia, masennusta, muistiongelmia ja kaatumisia.
- Liikkumisen positiiviset vaikutukset ovat fyysistä ja psyykkistä terveyttä huomattavasti moninaisemmat. Liikkuminen yhdessä muiden kanssa oman kodin ulkopuolella luo sosiaalisia suhteita, yhteisöllisyyttä ja vähentää yksinäisyyttä. Liikkuminen vahvistaa kokemusta pystyvyydestä ja toimijuudesta sekä mahdollistaa osallistumisen merkitykselliseen tekemiseen.
- Hyvät asiat tukevat toistaan: hyvä liikkumiskyky mahdollistaa aktiivisen elämän ja mielen hyvinvointi vastaavasti tukee liikkeelle lähtöä. Ikäihmisiä kiinnostava kulttuuri-, taide-, ja viihdetarjonta, vapaaehtois- ja järjestötoiminta tarjoavat syitä aktiivisuuteen ja lisäävät iloa ja kokemusta elämän merkityksellisyydestä. Monesti liikkuminen syntyy sivutuotteena esimerkiksi ystävien näkemiselle, kulttuuriharrastuksille tai kaupassakäynnille.
- Yhteiskunnan polarisaatio näkyy myös ikäihmisten hyvinvoinnissa. Keskimäärin koheneva hyvinvointi ja toimeentulo näkyvät jo nykyisellään ikäihmisten aktiivisuutena vapaaehtoistyössä, omaishoidossa ja työelämässä. Samanaikaisesti osa ikäihmisistä tarvitsee lukuisia kaupungin palveluita ja monenlaista rinnalla kulkemista ja tukea.
- Ikäihmisten liikkumista mahdollistetaan tehokkaimmin huomioimalla liikkuminen kaikessa kaupungin toiminnassa: kehittämällä jalankulun ja pyöräilyn olosuhteita, vahvistamalla liikkumisen tukea sosiaali- ja terveyspalveluissa, lisäämällä ikäihmisiä kiinnostavaa kulttuuri- ja vapaa-ajan toimintaa sekä kehittämällä ikäihmisille suunnattua viestintää ja digitaalisia etäpalveluita. Kaupunki toimii asukaslähtöisesti yhteistyössä kansalaisjärjestöjen ja yksityisen sektorin kanssa.
Toimialan tehtävä 1: Laajennetaan liikkumissopimuksen käyttöä kaikkiin sairaala-, kuntoutus ja hoivapalveluiden palveluihin (seniorikeskukset, sairaalat, kotihoito, kuntouttava arviointiyksikkö ja asiakasohjaukset sekä gerontologisen sosiaalityön yksiköt) tavoitteena 70 %:n käyttöönottoaste.
Toimialan tehtävä 2: Tehostetaan etäpalveluiden käyttöä yhteistyössä muiden toimialojen kanssa tuottamalla tuettuja etäryhmiä kotihoidon ja palvelukeskusten asiakkaille, käynnistämällä Geriatrian poliklinikan etäkuntoutuspilotti ja lisäämällä henkilökunnan osaamista asiakkaiden etäpalveluun ohjauksessa ja motivoinnissa.
Toimialan tehtävä 3: Vahvistetaan monitoimijaisessa yhteistyössä Stadin Seniori-infon verkkosivuston ja Seniori-infon neuvontapalvelun edellytyksiä antaa liikkumiseen kannustavaa tietoa ja ohjausta