Kuvaus
Mitä tavoitellaan?
- Suositusten mukaan liikkuvien alle kouluikäisten lasten osuus kasvaa nykyisestä 10–20 prosentista 40 prosenttiin seuraavan viiden vuoden aikana.
- Pienten lasten motoriset perustaidot paranevat kansallisessa vertailussa.
Perustelut toimenpiteille:
- Vain 10–20 prosenttia alle kouluikäisistä lapsista liikkuu liikuntasuositusten mukaisesti.
- Liikunnalliset tai vastaavasti liikkumattomat tottumukset alkavat urautua pääsääntöisesti 3-vuoden iässä.
- Pääkaupunkiseudun lasten motoriset perustaidot ovat alhaisemmat kuin Suomessa keskimäärin. Motoriset taidot vaikuttavat lasten liikunnallisuuteen myöhemmällä iällä.
- Pääsääntöisesti arkikäytännöt ovat fyysisesti passiivisia ja paikallaanoloa on keskimäärin paljon.
- Pienten lasten ohjattu vapaa-ajan liikuntaharrastaminen on yleistä (n. 40–50 %) ja harrastaminen aloitetaan yhä nuorempana. Perheet liikkuvat Helsingissä arkisin vähemmän yhdessä kuin muualla maassa.
- Turhat kiellot, estot ja rajoitteet sekä ympäristön ja liikenteen vaaralliseksi kokeminen vähentävät lasten luontaista liikettä ja ulkona leikkimistä.
- Varhaiskasvatusyksiköiden tilat, pihat, varusteet ja välineet eivät kaikilta osin tue liikunnallisuuden lisäämistä.
Olosuhteiden kehittäminen on ollut keskeinen osa Liikkuvan arjen rakenteita varhaiskasvatukseen -hankkeen ydintoimintaa. Varhaiskasvatukseen on hankittu erilaisia liikuntavälineitä aktivoimaan lapsia ja hankinnoissa on osallistettu varhaiskasvatuksen henkilöstöä, jotta hankinnat vastaavat tarvetta. Päiväkoteihin ja leikkipuistoihin lanseerattiin keväällä 2021 kiertävät Liikuntareput, jotka kiertävät päiväkodista toiseen, innostaen liikunnan iloon. Liikuntareppuja on kolme teemaa; sirkus, palloilu ja mailapelit ja reput sisältävät vinkkejä ja ideoita välineiden käyttöön. Liikuntareppuja on yhteensä 86 koko Helsingin varhaiskasvatuksessa ja ne on sijoitettu kaikille varhaiskasvatuksen alueille sekä leikkipuistoihin. Reppujen käyttöön liittyen järjestettiin keväällä 2021 koulutuksia varhaiskasvatuksen henkilöstölle.
Aktivoivat lattiateippaukset ovat olleet yksi suosittu toimenpide liikkumisen lisäämiseksi. Projektityöntekijät ovat tehneet lukuisia aktivoivia teippauksia eri toimipaikkoihin ja keväällä tehtiin Aktivoivien teippausten – opas. Opas tehtiin työkaluksi varhaiskasvattajille lattiateippausten toteuttamiseen ja se sisältää teippien suunnittelu- ja asennusohjeita sekä mallikuvia ja vinkkejä teippauksia varten. Teippauksen alkuun pääsemiseksi päiväkoti saa oppaan mukana teippien aloituspakkauksen, joka sisältää neljä rullaa teippiä, viisi paria jalkoja ja viisi paria käsiä. Tästä kokonaisuudesta jokainen päiväkoti saa omaa mielikuvitusta ja luovuutta hyödyntäen rakentaa juuri heille sopivat teippaukset. Teippauspaketteja on lähtenyt kesäkuun (2021) mennessä 328 kappaletta.
Urlus-säätiö lahjoitti syksyllä 2020 Helsingin päiväkodeille 50 000€ liikkumisvälineiden hankintaan. Lahjoitussummalla on tarkoitus hankkia muun muassa trampoliineja sekä erilaisia palloja ja mailoja. Välinepaketteja hankitaan yhteensä sata kappaletta. Niiden yksikköhinta on 500 euroa. Liikuntavälineet toimitetaan lasten käyttöön syys-lokakuun aikana. Lahjoituksesta uutisoi mm. Helsingin Sanomat.