Kuvaus
Mitä tavoitellaan?
- Tietoisuus ja ymmärrys arki- ja hyötyliikkumisen merkityksestä ja hyödyistä lisääntyvät.
- Kaupunkilaisten kokemat liikkumisesteet vähenevät.
- Kaupunki on esteetön ja arkiliikkuminen on helppoa, sujuvaa ja turvallista.
Mitä tavoitellaan?
Kaupunginhallitus hyväksyi 5.10.2015 Helsingin liikenneturvallisuuden kehittämisohjelman. Ohjelman painopisteet ovat 1) lasten ja nuorten turvallinen ja vastuullinen liikkuminen, 2) jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden turvallisuus ja omatoiminen liikkuminen (erityisesti lapset ja ikäihmiset), 3) nopeusrajoitusjärjestelmän kehittäminen sekä 4) yhteistyö, koordinointi ja viestintä.
Helsinki on päivittänyt liikenneturvallisuuden kehittämisohjelman vuosille 2022–2026. Liikenneturvallisuuden kehittämisohjelman päivitystyössä määritetään visio, tavoitteet ja painopistealueet kaupungin liikenneturvallisuustyölle sekä asetetaan konkreettisia toimenpiteitä tuleville vuosille. Ohjelmaa käsiteltiin kaupunkiympäristölautakunnassa syksyllä 2021 ja lautakunta esitti ohjelman hyväksymistä kaupunginhallitukselle.
Koulumatkaturvallisuuden edistäminen
Helsinki on liittynyt kansainväliseen Partnership for Healthy Cities -verkostoon, joka on sitoutunut ehkäisemään tarttumattomia sairauksia, kuten syöpää ja diabetesta, vaikuttamalla elintapoihin ja -ympäristöihin. Verkoston jäsenkaupungit valitsevat ensi vuoden ajaksi oman kehittämiskohteensa. Helsinki haluaa omassa hankkeessaan edistää lasten ja nuorten terveyttä ja hyvinvointia parantamalla koulumatkaturvallisuutta, jotta yhä useampi lapsi ja nuori valitsee kävelyn tai pyöräilyn päivittäiseksi liikkumistavaksi kouluun. Työtä tehdään esimerkiksi parantamalla kouluympäristön jalankulun ja pyöräliikenteen olosuhteita sekä lisäämällä tietoisuutta arjen liikkumisen terveysvaikutuksista.
Lue lisää täältä.
Kampanjointi arkiaktiivisuuden lisäämiseksi
Liikkumisohjelmassa on toteutettu yleistä kampanjointia arkiaktiivisuuden lisäämiseksi sekä kohdennettu Anna arjen liikuttaa -kampanjat pienten lasten ja koululaisten liikkumisen edistämiseen. Kampanjoinnin keskeinen osa-alue on arkiaktiivisuuteen ja arjen asiointimatkoihin kannustaminen omin lihasvoimin.
Kampanjamateriaalit ja sisällöt on luettavissa kokonaisuudessaan toimenpiteestä 1.
Koulutukset, tilaisuudet ja neuvonta
Arkiaktiivisuuteen kannustamista tehdään liikkumisohjelmassa luennoimalla ja kouluttamalla. Liikkumisohjelman sisäiset ja ulkoiset tilaisuudet on raportoitu toimenpiteessä 3 sekä toimialojen koulutukset toimenpiteissä 9, 9.1. ja 9.2.
Pyöräilykasvatusta on toteutettu Liikkuvan arjen rakenteita -varhaiskasvatukseen hankkeessa. Pyörällä päästään -konsepti käynnistyi vuonna 2018, kun leikkipuistoyksiköiden polkupyöriä uusittiin kaikilla varhaiskasvatusalueilla. Pyörällä päästään - kiertue toteutettiin keväällä 2019. Kiertueella harjoiteltiin pyöräilyyn liittyviä taitoja eri leikkien ja tehtävien parissa. Kiertue sai arvoisensa lopetuksen Helsinki Design Weekillä Annantalolla syksyllä 2019. Pyörällä päästään -kiertueelle osallistui 1 135 henkilöä.
Helsingin esteettömyystyö tähtää siihen, että Helsingissä on kaikkien kaupunkilaisten mahdollisimman helppo liikkua ja toimia ikään tai toimintakykyyn katsomatta. Helsingin kaupungin esteettömyyslinjaukset koskevat koko kaupunkia ja toimialoja.
Esteettömyyslinjaukset muodostavat kehyksen toimialojen omille esteettömyyden toteutusohjelmille ja toimialojen välillä toimivalle vuorovaikutukselle. Esteettömyyslinjaukset on jaettu viiteen painopistealueeseen: kaavoitus ja liikennesuunnittelu, rakennukset, yleiset alueet, asuinympäristö ja palvelut.
Kansliapäällikkö asetti 20.12.2017 esteettömyystyöryhmän, jonka tehtävänä on
Liikkumisohjelmaan liittyviä toimenpiteitä ovat olleet mm. seuraavat:
Esteettömyyslinjausten toteutuminen arvioitiin Helsingin tarkastusviraston toimesta vuonna 2019. Linkki arviointikertomukseen löytyy täältä.
Lue lisää esteettömyystyöstä Helsinki kaikille -verkkosivuilta.