Kuvaus
Mitä tavoitellaan?
- Suositusten mukaan liikkuvien toisen asteen opiskelijoiden osuus nousee 20 prosentista 30 prosenttiin vuoteen 2023 mennessä.
Perustelut toimenpiteille:
- Liikkumisen polarisaatio korostuu toisella asteella. Helsingissä on koko maata enemmän niitä nuoria, jotka eivät liiku ollenkaan. Ammattiin opiskelevista 15 prosenttia liikkuu jokainen viikonpäivä ainakin tunnin, 13 prosenttia ei yhtenäkään päivänä. Noin 15–20 prosenttia toisen asteen opiskelijoista täyttää minimisuosituksen eli liikkuu vähintään tunnin päivässä.
- Valtaosa helsinkiläisistä lapsista ja nuorista voi hyvin, lähes kaikilla on harrastus ja terveydentila koetaan pääsääntöisesti hyväksi. Siitä huolimatta erilaista oireilua ja esimerkiksi koulu-uupumusta, ahdistuneisuutta, epäterveellisiä elintapoja, yksinäisyyttä ja väsymystä esiintyy monella lapsella ja nuorella.
- Ylipainoisten nuorten osuus on kasvanut kaikilla kouluasteilla. Yli neljännes ammattiin opiskelevista pojista on ylipainoisia.
Hankkeessa opiskelijoille oli tavoitteena tarjota mahdollisuutta kouluttautua vertaisohjaajiksi liikuntatutor-koulutuksissa. Koulutuksen jälkeen opiskelija voi ohjata välitunti- ja taukoliikuntatuokioita tai olla mukana liikuntatapahtumien järjestämisessä. Liikuntatutor-koulutukset herättivät aiemmilla hankekausilla kiinnostusta opiskelijoissa. Lukuvuonna 2020-21 liikuntatutortoiminta jäi koronarajoituksista ja etäopetusjaksoista johtuen suunniteltua vähäisemmäksi. Myöskään uusi liikuntatutorkoulutuksia ei pystytty järjestämään korona-aikana.