Kuvaus
Mitä tavoitellaan?
- Kaupungin työntekijöiden arkiaktiivisuuden määrä kasvaa.
- Kaupungin työntekijöiden istumisen määrä vähenee.
- Kaupungin työntekijöiden vapaa-ajan liikuntaa harrastamattomien osuus (1 krt/vk tai vähemmän) pienenee
Perustelut toimenpiteille:
- Säännöllinen liikkuminen vaikuttaa positiivisesti työsuoritukseen ja työkykyyn, auttaa hallitsemaan työstressiä ja rentoutumaan, vähentää unettomuutta ja antaa virkistävän unen sekä parantaa itsetuntoa ja elämänhallintaa.
- Kaupungin henkilöstön kokonaisaktiivisuutta (arki- ja hyötyliikkuminen, vapaa-ajan liikunta, istuminen, lihaskuntoharjoittelu) tai suositusten mukaan liikkumista ei ole toistaiseksi tutkittu.
- Noin neljännes kaupungin henkilöstöstä harrastaa säännöllisesti liikuntaa hengästyttävästi ja hikoillen. Noin 35 prosenttia henkilöstöstä harrastaa vapaa-ajan liikuntaa korkeintaan kerran viikossa.
- 56 prosenttia työntekijöistä on vähintään ylipainoisia.
- Vuonna 2017 työkyvyttömyyseläkettä sai 144 600 henkilöä valtakunnallisesti. Työkyvyttömyyden aiheuttaneen sairauden suurimmat ryhmät olivat mielenterveyden häiriöt (42 %), tuki- ja liikuntaelinten sairaudet (26 %), hermoston sairaudet (9 %) ja verenkiertoelinten sairaudet (6 %). Mielenterveyden häiriöiden osuus on ollut suurin vuodesta 2000 lähtien.
- Sairauspoissaolojen määrä on vähentynyt Helsingin kaupungin työntekijöillä 2000-luvulla. Eniten sairauspoissaoloja on 50–59-vuotiaiden ryhmässä, yhteensä 18,07/henkilötyövuosi/naiset ja 13,78/henkilötyövuosi/miehet (2016.)
- Työpaikoilla voidaan edistää työkykyä ja terveellisiä elintapoja monin tavoin. Erityisesti työkykyisyyttä tulisi tukea fyysisesti kuormittavaa työtä tekevien, fyysisesti huonokuntoisten, inaktiivisten ja varhaisessa työkykyriskissä olevien osalta.
- Helsingin kaupungin henkilöstöliikunnan tarjonta on monipuolista. Sen sijaan arkiaktiivisuuden käsitettä ja siten lisäämisen keinoja sekä työssä että jokaisen omassa arjessa ei tunnisteta vielä riittävästi.
Istumisen vähentäminen ja tauottaminen
Työpäivän aikaisen liikkumisen lisääminen sisältäen työmatkat
Vapaa-ajan liikunnan lisääminen