Kuvaus
Mitä tavoitellaan?
- Kaupungin työntekijöiden arkiaktiivisuuden määrä kasvaa.
- Kaupungin työntekijöiden istumisen määrä vähenee.
- Kaupungin työntekijöiden vapaa-ajan liikuntaa harrastamattomien osuus (korkeintaan 3 krt/kk) pienenee.
Perustelut toimenpiteelle:
- Työpaikoilla voidaan edistää työkykyä ja terveellisiä elintapoja monin tavoin. Erityisesti työkykyisyyttä tulisi tukea fyysisesti kuormittavaa työtä tekevien, fyysisesti huonokuntoisten, inaktiivisten ja varhaisessa työkykyriskissä olevien osalta.
- Noin 35 prosenttia henkilöstöstä harrastaa vapaa-ajan liikuntaa korkeintaan kerran viikossa. Yli viidennes työntekijöistä istuu työpäivän aikana yli 5 tuntia ja noin kolmannes työntekijöistä liikkuu työmatkoillaan alle 15 minuuttia päivässä.
- Elintapamuutoksesta hyötyvät eniten sairastumisvaarassa olevat ja jo sairastuneet, joiden osalta voidaan saada aikaan merkittäviä vaikutuksia suhteellisen vähäisillä toimilla. Interventiot tulisikin kohdistaa niille, joilla on jo suurentunut riski sairastua.
Taustaa liikuntakoutsaukselle:
- Liikuntakoutsaus on 6 kk kestävä yksilöllinen valmennus, jossa työterveyshuolto ohjaa asiakkaita henkilöstöliikunnan liikuntakoutseille.
- Liikuntakoutsaus on osa asiakkaan työterveyssuunnitelmaa ja se on linkitetty osaksi työterveyden hoitopolkuja, joissa Käypä Hoito-suosituksessa suositellaan liikuntaa osana hoitoa.
- Palvelu on tarkoitettu vähän liikkuville kaupungin työntekijöille vähentämään ja estämään liikkumattomuuden haittoja. Vasta-aiheena koutsaukselle on ollut merkittävästi alentunut työkyky tai akuutti vaiva, joka on hoidettava kuntoon ennen osallistumista.
Prosessikaavio