Kuvaus
Mitä tavoitellaan?
- Liikkumista hyödynnetään nykyistä paremmin sairauksien ennaltaehkäisyssä, hoidossa ja kuntoutuksessa. Toimenpiteitä kohdennetaan erityistä tukea tarvitseville kuntalaisryhmille.
- Työntekijöiden valmiudet ja osaaminen edistää liikkumista vahvistuvat.
Miksi tärkeää?
- Vähäinen fyysinen aktiivisuus on useiden kroonisten sairauksien riskitekijä. Liikunta on positiivisesti vaikuttava osatekijä sairauksien ennaltaehkäisyssä, hoidossa ja kuntoutuksessa.
- Kansallisesti liikuntaneuvonnan toteuttamisessa perusterveydenhuollossa on puutteita ja sen käytön terveydellisiä ja taloudellisia seurauksia tunnetaan puutteellisesti.
- Liikuntahoitojen vaikutuksia ovat kroonisesti sairaiden potilaiden fyysisen kunnon paraneminen, kipujen väheneminen erityisesti useissa tuki- ja liikuntaelinsairauksissa, sairauksien etenemisen hidastuminen erityisesti kardio-metabolisissa sairauksissa, masennuksen väheneminen, yleisen hyvinvoinnin paraneminen ja joissain sairauksissa eliniän piteneminen.
Sosiaali- ja terveystoimiala järjesti 23.11.2018 "Luovasti liikkumisen äärellä" -työpajan, jossa yli 40 toimialan työntekijää, kokemusasiantuntijaa ja järjestöedustajaa pohtivat ratkaisuja liikkumisen edistämiseksi muun muassa neuvoloissa, kouluterveydenhuollossa, terveys- ja hyvinvointikeskuksissa, sairaaloissa ja ikääntyneiden palveluissa. Työpajassa keskusteltiin muun muassa seuraavista aiheista:
Työpaja oli ensimmäinen laajempi sosiaali- ja terveystoimialan kokoontuminen liikkumisohjelman parissa. Ideat jalostetaan sekä toimialan että liikkumisohjelman käyttöön.
Arkiliikkumisen edistämistä ja ideoiden keräämistä jatketaan kohderyhmittäin eri palveluissa ja kokoonpanoissa, minkä vuoksi uusia koko toimialan laajuisia työpajoja ei tulla enää järjestämään.