Kuvaus
Mitä tavoitellaan?
- Valtakunnallisten fyysisen toimintakyvyn mittaustulokset paranevat ja ovat kansallisten mediaanitulosten yläpuolella (mm. kestävyys, voima, kehon liikkuvuus)
- Suositusten mukaan liikkuvien alakoululaisten osuus nousee noin 45 prosentista 60 prosenttiin seuraavan viiden vuoden aikana.
- Suositusten mukaan liikkuvien yläkoululaisten osuus nousee noin 20 prosentista 30 prosenttiin seuraavan viiden vuoden aikana.
Perustelut toimenpiteelle:
- Move! on perusopetuksen 5. ja 8. vuosiluokkien oppilaille tarkoitettu fyysisen toimintakyvyn valtakunnallinen tiedonkeruu- ja palautejärjestelmä, joka tuottaa muun muassa tietoa yhdistettäväksi 5. ja 8. vuosiluokilla koululaisille tehtäviin laajoihin terveystarkastuksiin. Move!-mittaukset ovat osa perusopetuksen opetussuunnitelmaa. Järjestelmän keskeisenä tarkoituksena on kannustaa omatoimiseen fyysisestä toimintakyvystä huolehtimiseen. Lue lisää täältä. https://www.oph.fi/fi/koulutus-ja-tutkinnot/mika-move
- Move!-mittaustulosten hyödyntämismahdollisuudet ovat moninaiset:
- Yksittäiselle oppilaalle Move! tuottaa tietoa ja palautetta omasta fyysisestä toimintakyvystään ja vinkkejä sen kehittämisestä.
- Koululaisten vanhemmat saavat tietoa lastensa fyysisen hyvinvoinnin edellytyksistä sekä siitä, mihin lasten hyvinvointiin liittyviin asioihin heidän tulisi kiinnittää huomiota.
- Terveydenhoitaja saa tietoa oppilaan jaksamista ja hyvinvointia mahdollisesti haittaavista tekijöistä.
- Opettaja ja koulu saavat tietoa siitä, mihin fyysisen toimintakyvyn osa-alueisiin tulee opetuksen suunnittelussa kiinnittää huomiota.
- Valtakunnan, kunnan ja maakunnan tasolla Move! tuottaa objektiivista tietoa lasten ja nuorten fyysisestä toimintakyvystä esimerkiksi kansallisen liikunta- ja terveyspolitiikan ja kuntien terveyden edistämistoimenpiteiden kehittämistä ja seurantaa koskien.
Helsingin kaupungin Move!-prosessin kehittämistyö aloitettiin keväällä 2020 ja se hyväksyttiin liikkumisohjelman uudeksi toimenpiteeksi joulukuussa 2020. Kehittämistyötä seurataan vuoden 2021 aikana seuraavien alatehtävien kautta:
- Lasten ja nuorten, huoltajien ja toimijoiden tietoisuuden lisääminen Move!-mittauksista
- Peruskoulujen ja opettajien tukipalvelut mittauksiin valmistautumisessa ja niiden toteuttamisessa
- Mittaustulosten hyödyntämisen systematisointi kouluterveydenhuollon terveystarkastuksissa
- Lasten ja nuorten kannustava ja yksilöllinen kohtaaminen ennen mittauksia, mittausten aikana ja niiden jälkeen
- Perheiden tietoisuuden lisääminen päivittäisen liikkumisen merkityksestä ja Helsingin liikkumismahdollisuuksista
- Tulosten hyödyntäminen koulu-, alue-, toimiala- ja kaupunkitasoilla
Vuoden 2021 jälkeen Move!-mittauksien kehittämistä jatketaan kaupunkiyhteisesti.
Isojen kaupunkien yhteisen kehittämishankkeen tavoitteena on jakaa hyviä käytäntöjä ja osaamista Move!-mittauksista. Hankkeessa ovat mukana Oulu, Tampere, Jyväskylä, Espoo, Turku, Vantaa ja Helsinki. Hankkeen ohjausryhmään on nimetty edustajia kaikista kaupungeista ja ryhmä kokoontuu säännöllisesti.