Kuvaus
HARRASTAMISTA KOULUISSA SEURATAAN KEVÄÄSTÄ 2021 ALKAEN LIIKKUMISVAHDIN TOIMENPITEESSÄ 61.
Mitä tavoitellaan?
- Helsingin kaupungin tavoitteena on, että jokaisella lapsella ja nuorella on harrastus. Liikkumisohjelman tavoitteena on, että vapaa-ajan harrastamattomuus vähenee.
- Suositusten mukaan liikkuvien alakoululaisten osuus nousee noin 45 prosentista 60 prosenttiin ja yläkoululaisten osuus nousee noin 20 prosentista 30 prosenttiin seuraavan viiden vuoden aikana.
- Valtakunnallisten fyysisen toimintakyvyn mittaustulokset paranevat ja ovat kansallisten mediaanitulosten yläpuolella (mm. kestävyys, voima, kehon liikkuvuus)
Perustelut toimenpiteille:
- Liikunta on lasten ja nuorten suosituin harrastus. Jopa 60 prosenttia alle 14-vuotiaista harrastaa liikuntaa urheilu- tai liikuntaseurassa ja lähes 40 prosenttia liikkuu omatoimisesti päivittäin. Koko maahan verrattuna helsinkiläisten lasten ja nuorten liikkuminen on enemmän polarisoitunut – päivittäin liikkuvia on enemmän, mutta samoin harvoin liikkuvia.
- Liikunta ja liikkuminen vähenevät ratkaisevasti iän myötä. Yläkoululaiset harrastavat ja liikkuvat muutoinkin vähiten ja vastaavasti istuvat eniten.
- Vaikka harrastustoimintaa järjestetään jo nykyisellään monipuolisesti satojen järjestöjen, yhteisöjen, yritysten sekä kaupungin itsensä toimesta, harrastamisen esteet ovat edelleen osalle lapsia ja nuoria todellisia.
Mukana-ohjelman tavoite
Nuorten syrjäytymisen ehkäisemisen kaupunkistrategiahankkeella tavoitellaan systeemistä muutosta, jonka myötä lasten ja nuorten syrjäytyminen, ylisukupolvisen syrjäytymisen periytyminen ja alueellinen eriytyminen vähenevät Helsingissä.
Toimenpide 1: Enemmän yhdessä
Kannelmäki-Malminkartanon-alueelle luotavan pysyvän rakenteen ja yhteistoimintamallin myötä alueen kaikkien 7–18-vuotiaiden asiat saadaan kuntoon. Lapset ja nuoret saavat mielekästä ja turvallista vapaa-ajan tekemistä tiloineen, tukea koulunkäyntiin, tietoa lapsille ja nuorille soveltuvista kevyistä työmahdollisuuksista sekä matalan kynnyksen mielenterveyspalveluista. Alueen harrastushalli on alueen yhteisön aktiivisessa ja monipuolisessa käytössä. Perheiden harrastuskulttuuri on aktiivista, ja toiminnan ovat löytäneet myös erityistä tukea tarvitsevat perheet. Lue lisää täältä.
Toimenpide 11: Mellunkylän 3.-4.-luokkalaisille harrastus
Kehitetään Mellunkylän alueen lasten harrastus- ja vapaa-ajan toimintaa sekä nuorten työllisyysmahdollisuuksia ja vahvistetaan perheiden tukiverkostoa. Alueellista toimintaa kehitetään vahvasti asiakaslähtöiseksi ja alueen näköiseksi. Pyritään alueen kokonaisvaltaiseen hyvinvoinnin lisääntymiseen ja systeemiseen muutokseen.
Jokainen Mellunkylän alueen peruskoulun 3.-4.-luokkalainen saa mieluisaa säännöllistä vapaa-ajan tekemistä (toimenpide 2). Harrastaminen integroidaan osaksi koulupäivää, koulupäivän päätteeksi. Vanhemmat ja perheet osallistuvat yhteisiin harrastuksiin ja vapaa-ajan tekemiseen. Tyttöjen harrastaminen lisääntyy kohdennettujen toimintamahdollisuuksien myötä. Harrastamismahdollisuuksia nivotaan vapaa-ajan, uudenlaisten kerho- ja harrastetoimintojen lisäksi suoraan koulupäivän päätteeksi, jotta mahdollisimman moni voi osallistua.
Lue lisää Mukana-ohjelmasta.